Nou impost als envasos de plàstic no reciclable

A la prohibició de bosses de plàstic i coberts, palletes, bastonets i plàstics d’un sol ús, s’uneix ara el nou impost als envasos de plàstic no reciclables. El pròxim 1 de gener de 2023 entra en vigor el nou impost de naturalesa indirecta que recau sobre la utilització en territori espanyol d’envasos no reutilitzables que continguin plàstic, tant si són buits com si contenen, protegeixen, permeten la manipulació, la distribució o presenten la mercaderia. Aquest recàrrec té com a objectiu fomentar l’economia circular i reduir l’ús del plàstic d’un sol ús, principal contaminant de la vida marina. L’objectiu és el de reduir al 50 % l’ús d’aquests plàstics, en un termini de dos anys. I en set anys, fins a un 70 %.

La llei gravarà la fabricació, importació o adquisició intracomunitària d’envasos no reutilitzables que continguin plàstic, productes plàstics semielaborats i productes que continguin plàstic destinat a permetre el tancament, la comercialització o la presentació d’envasos no reutilitzables. La base imposable és la quantitat de plàstic no reciclable utilitzat expressada en kg. I el tipus impositiu serà de 0,45 €/kg.

En espera que s’aclareixin molts dels dubtes que ha generat aquesta llei, a Arts Gràfiques Bobalà ens esforcem per cercar alternatives a l’ús de plàstics en segons quins processos.

Preveiem una disminució en l’ús de laminacions i plastificats i un augment en l’ús de vernissos. Així mateix, retorna l’ús prioritari de la bossa i el sobre de paper i el cartró corrugat per substituir el plàstic de bombolles. Les bosses de paqueteria se substitueixen també gradualment per paquets de paper i cartró. El paper i el cartró, com que són biodegradables, i davant la gran tasca de gestió forestal que s’està realitzant i l’increment de reforestació a Europa, s’han convertit en els substituts ideals, per aquesta raó també la tecnologia s’està posant al dia: si fins ara es feia servir cartró de 300 i 350 g/m2, tant la tènica d’impressió òfset com la digital cada vegada més imprimeixen amb qualitat cartró més i més gruixut.

La majoria de les capses gruixudes de cartró ondulat s’imprimeixen amb flexografia, encara que amb aquesta tècnica s’assoleix una qualitat limitada. Per això la impressió òfset fa temps que domina la impressió de cartró de fins a 1 mm de gruix, per raons de qualitat, mida i preu, tot i que la impressió digital, en l’actualitat, ja ha assolit la impressió òptima de gramatges de 400 g/m², la qual cosa permet personalitzacions de capses petites i en poca quantitat.

Recentment, s’utilitzen impressores de tintes a base d’aigua per estampar tant bosses com capses, encara que de moment només és rendible també en petites quantitats. Per imprimir capses més gruixudes d’1 mm en quantitat i amb un resultat de la qualitat de la impressió òfset, només hi ha la tècnica del contracolat: s’imprimeix en òfset sobre un paper estucat de qualitat el qual s’enganxa al cartró ondulat o a cartrons més gruixuts. A Arts Gràfiques Bobalà utilitzem preferentment aquesta tècnica.

A Arts Gràfiques Bobalà també ens permet oferir preus molt competitius el fet de disposar d’encunyadora automàtica, ja que podem imprimir capses de cartró, estoigs o carpetes, tant en petites com en grans quantitats.

En el següent enllaç trobareu informació de primera mà de l’Agència Tributària.