Sistemes d’enquadernació

Enquadernació rústica tapa tova

La impressió de llibres, catàlegs d’empresa, llibretes, agendes escolars o tesis culmina amb l’enquadernació. Donarem un repàs a les tècniques més habituals d’enquadernació a Catalunya, des de les més econòmiques a les de major qualitat.

Enquadernació grapada

Ideal per a revistes o manuals d’instruccions de poques planes. Hi ha dos tipus de grapes, la que tots coneixem i la grapa omega, que permet engrapar la revista o el fascicle en una llibreta d’anelles. La grapa s’utilitza per revistes i manuals d’instruccions de poques planes que s’han de llegir excepcionalment.

Grapa clàssica
Grapa Omega

Enquadernació en espiral

És la més freqüent, encara que també és la menys fiable, com sap qualsevol estudiant que usi llibretes. Sol utilitzar-se per a llibretes, agendes i treballs escolars i universitaris.
L’espiral pot ser de plàstic o metàl·lica i hi ha diferents colors

Enquadernació en espiral
Detall espiral

Enquadernació wire-o

Un sistema millorat per a les enquadernacions de llibretes, agendes, receptaris de cuina, catàlegs de fitxes, etc. Aquest sistema també de filferro suporta millor el pas del temps i l’ús. Ideal per llibretes, llibres de receptes, catàlegs d’empresa i calendaris de sobretaula.

Enquadernació wire-o
Detall wire-o

Enquadernació rústica fresada a l’americana

Aquesta enquadernació va ser molt popular a Espanya en el segle XX per a llibres de butxaca on el preu de l’enquadernació havia de ser el més barat possible. Si a més, amb el temps, queien les pàgines o es desprenia la portada, millor que millor per a l’editor. Avui en dia s’està substituint per la cola pur.

L’interior del llibre, ja fora en plecs o fulles soltes, no es cosia. Es raspava el llom i en el millor dels casos se li feien unes esquerdes per a passar uns fils que quedaven amagats per unes guardes. Després es pegava tot sobre unes tapes de cartolina impreses.

Els llibres s’afeblien si s’obrien en pla i no trigava a desprendre’s la tapa o fins i tot fulles.

Enquadernació fresada
Fulles soltes
Quadernets

Enquadernació rústica fresada amb cola pur

Avui dia s’ha substituït l’enquadernació americana per la cola pur, un encolat de qualitat molt superior. És un enquadernat fresat americà però amb una cola més avançada i molt més elàstica que permet obrir el llibre en pla.

La cua pur aconsegueix allargar molt la vida d’un llibre, encara que tot dependrà de l’ús que vulguem donar-li. No és el mateix un manual d’instruccions o un catàleg d’empresa que un llibre de butxaca. Els quadernets o les fulles soltes es poden encolar directament amb pur a la tapa, encara que per més seguretat també es poden cosir.

 Tapa tova
Rústica cosida amb pur

Enquadernació rústica cosida

El llibre cosit és el més resistent. Les fulles es pleguen en quaderns de 8, 16 o 32 planes que posteriorment es cosiran amb fil els uns amb els altres. Un procés en el seu dia manual i en l’actualitat mecanitzat que garanteix la màxima resistència al llibre. Les tapes del llibre poden ser toves o de tapa dura.

Tapa dura
Detall del llom


La tapa tova sol fer-se amb paper o cartonet de fins a 350 gr., plastificat mat o lluentor, que s’adherirà mitjançant guardes i encolat a l’interior del llibre cosit. La majoria de llibres produïts pel sector editorial són així.
L’enquadernació de tapa dura o cartoné la reconeixem pels llibres d’Astèrix i Obèlix o Tintín. La tapa rígida estarà folrada per tela, pell o amb algun paper estucat (couché) contra colat i laminatge o plastificat, ja sigui lluent o mat. Són llibres amb la màxima qualitat fets per suportar el pas dels anys. Edicions de luxe per a llibres d’èxit on el preu no és l’inconvenient.
A la nostra impremta a Lleida oferim tots aquests tipus d’enquadernació.

 

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.plugin cookies

Este sitio web utiliza cookies para tener la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de dichas coockies y la aceptación de nuestra política de cookies, pulse el enlace para más información plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies