La humanitat ha vist com es perdia la meitat de la massa forestal de la Terra. La necessitat de fusta com a material constructiu i després per fer paper va acabar amb la meitat dels boscs del planeta. La impremta va ser el sector industrial que va haver d’enfrontar-se primer amb un problema ambiental. El paper va ser dels primers materials que vam aprendre a reciclar. Es pensa que a Japó les botigues de paper porten un miler d’anys reciclant el paper usat. En els últims 40 anys s’ha anat desenvolupant una indústria del reciclatge que va començar amb la recollida de paper i del vidre. La indústria gràfica és probablement la que ha arribat més lluny en defensa del medi ambient i amb l’objectiu clar d’aturar la desforestació, però el problema s’ha tornat molt més complex.
Abans es considerava el paper com un material a suprimir. Avui dia veiem les coses amb una perspectiva més ampla. Abans ens preocupava la desforestació però avui sabem que el problema es el canvi climàtic. Per exemple, ara ens preocupa també l’empremta ecològica o empremta del carboni i això fa que el paper, amb certes condicions passi a ser ara un gran aliat. Fabricar un ordinador o una tauleta requereixen 240 quilograms de CO₂ i 22 kg de productes químics. Aquesta tauleta s’ha de recarregar gastant energia contínuament. Energia que encara es produeix, majoritàriament, amb combustibles fòssils. Un llibre, en canvi, només gasta 1 quilogram de CO₂ en la seva fabricació. Per no parlar que l’energia per a fabricar matèria primera és gratuïta i ecològica: el sol. A més, la fusta és un excel·lent embornal de CO₂, el gas d’efecte d’hivernacle que ens està complicant tant les coses.
Les illes de plàstic aparegudes en l’oceà pacífic no ens donen una altra opció que utilitzar materials fàcilment biodegradables al mateix temps que hem de lluitar contra la desforestació i contra el canvi climàtic. La recent prohibició del plàstic d’un sol ús ha obligat a buscar alternatives en paper i cartó a productes com a plats, coberts, palletes, bastonets, bosses, films, embalatge i tota una llarga sèrie de productes que ara es fan en paper o cartonet. S’ha experimentat amb plàstic biodegradable, però encara estem molt lluny. En canvi el paper sí que és un material ràpidament biodegradable el que l’ha tornat a fer interessant.
Recentment em trobat solucions al problema de la deforestació. Una d’aquestes solucions passa per certificar boscs i utilitzar fusta certificada. En els últims 35 anys hem recuperat un 7% de massa forestal. Massa poc per a llançar les campanes al vol, sobretot davant l’alarmant increment de la desforestació al Brasil durant aquests últims anys. Però s’ha demostrat que podem reforestar la Terra. Recuperar la massa forestal perduda també servirà per treure més CO2 de l’atmosfera. Ningú millor que un arbre per enmagatzemar CO2, augmentar la humitat i ajudar a fer més núvols, que també serveixen per incrementar l’albedo de la Terra i reflexar a l’espai més radiació solar.
Els fabricants de paper utilitzen diferents certificacions com l’ISO 9001, l’ISO 14000 o la 9706, però també la ECF, la TCF o altres, que ajuden a respectar el medi ambient en els procesos productius i a tenir cura dels boscs i garantir la reforestació dels arbres utilitzats per fer fusta per la construcció, mobles o per fer paper.
El paper amb certificat ECF, com per exemple, és aquell en que el seu blanquejat no s’ha utilitzat el clor en forma de gas sinó en forma de diòxid de clor evitant problemes en la fauna. També existeix el TCF, paper lliure de clor que es blanqueja amb oxigen o ozó, encara que sol ser un paper de menor capacitat i possibilitat de reciclatge.
Els més importants són els certificats de cadena de custòdia, que garanteixen que, des de l’arbre utilitzat, fins al producte final, tot ha seguit criteris mediambientals de protecció de flora i biodiversitat. Els boscos certificats no sols estan obligats a renovar la massa forestal perduda, sinó que estan obligats a respectar i cuidar la flora i la fauna del bosc. D’aquesta manera els boscos són rendibilitzats i per tant cuidats i preparats per a combatre altres enemics mediambientals com el foc. Hem d’ajudar a recuperar la meitat que ens falta de la massa forestal perduda. El paper al qual tots auguraven la seva desaparició resulta que està sent el nostre millor aliat contra la desforestació, l’abandó de boscos i el canvi climàtic.
Arts Gràfiques Bobalà a més reciclem totes les nostres deixalles. Reciclem les restes de paper, els draps per a netejar, els envasos i fins i tot l’aigua bruta per a netejar la tinta. Reciclem les planxes de preimpressió i els líquids de revelat. A la impremta de Lleida treballem fonamentalment amb Catalana de residus i amb la coneguda empresa de Catalunya J. Vilella.
Hem d’ajudar a recuperar la meitat que ens falta de la massa forestal perduda.
També les tintes que usem en la impressió òfset es realitzen amb criteris ecològics de sostenibilitat, permetent el seu reciclatge i que siguin biodegradables. De la mateixa manera reciclem també els cartutxos de tòner de les premses digitals i de la impressió amb plòter.
El Certificat de Bones Pràctiques Mediambientals del gremi d’Arts Gràfiques de Catalunya, certifica que la impremta segueix tota la normativa medi ambiental aprovada i se segueixen bones pràctiques a nivell de recollida selectiva de residus, ús d’aigua, energia, emissions i generació de soroll.
Recentment hem anat més enllà de la nostra empresa en el respecte al Medi Ambient ja que hem decidit contractar el transport amb una agència que procura lliurar les seves mercaderies amb vehicles sostenibles, compromís que està complint fonamentalment en àrees urbanes i que vol fer extensiu. Un esforç que des d’aquí volem agrair a GLS, ja que el transport continua sent el principal escull mediambiental en el planeta.
Enguany continuarem treballant a reduir el nostre impacte ambiental amb nous projectes dels quals ja donarem complert compte quan es facin realitat. I és que el nostre no es tracta d’un simple compromís amb el planeta, sinó d’una manera de ser.