Paraules com biopackaging o ecopackaging aviat formaran part del nostre dia a dia
La preocupació pel medi ambient continua marcant la pauta a tota la UE. A la normativa sobre bosses de plàstic a comerços s’uneix la prohibició de plàstics d’un sol ús. L’objectiu és evitar convertir els nostres oceans en gegantins abocadors de plàstics que triguin segles a biodegradar-se i acabin entrant a la cadena tròfica. A més, en un món cada vegada més preocupat per substituir el petroli, el plàstic requereix solucions urgents, ja que procedeix encara de la crema de combustibles fòssils.
Al seu dia es va avançar amb l’ús de polièster, polipropilens i altres plàstics procedents del petroli que si bé no són biodegradables sí que són reciclables. Malauradament, les imatges de contaminació a l’oceà ens han ensenyat que no tot el plàstic acaba a la planta de reciclatge.
La indústria gràfica utilitza plàstics reciclables com el polièster i el polipropilè no només als seus laminats sinó fins i tot entrellaçant aquests plàstics amb fibres per realitzar papers ultraresistents tant a l’aigua com a l’esquinçat. El paper reciclat amb plàstic acaba convertit en pols que s’usarà en plàstic injectat per fer, per exemple, els gronxadors dels nostres parcs. Ni tan sols les economies avançades amb potents sistemes de reciclatge poden garantir que el 100% del plàstic vagi a la planta de reciclatge. Hi ha alternatives amb plàstics oxibiodegradables que es descomponen des del moment en què els toca la llum UV del sol, però no només són cars, sinó que procedeixen igualment de la indústria dels combustibles fòssils i, per tant, ajuden a augmentar la concentració de CO₂ a l’atmosfera.
La indústria gràfica va ser de les primeres a produir reciclant les deixalles. El nostre certificat de bones pràctiques ambientals garanteix que reciclem correctament tots els nostres residus i que recollim a barrils fins i tot l’aigua i el sabó per rentar maquinària. Usem tintes innòcues amb el medi ambient i papers procedents de boscos certificats, garantint l’explotació assenyada de la massa forestal i ajudant a la reforestació. Per això és fonamental trobar alternatives biodegradables a processos com el laminat o suports que encara contenen plàstics i que no procedeixin del petroli sinó de fonts innòcues amb el medi ambient. De la mateixa manera, hem d’imprimir packaging absolutament respectuós amb el medi ambient.
A la recerca de solucions per als nostres clients cada vegada són més utilitzades paraules com biopackaging, ecopackaging o packaging eco-friendly. Es tracta d’una nova revolució en la impressió de packaging amb l’objectiu d’aconseguir envasos que formin part de l’economia circular, que es puguin reciclar, que no impliquin extreure més petroli i que si no arriben a la planta de reciclatge es degradin amb facilitat.
La ciència ha assolit èxits recents amb la creació dels primers bioplàstics derivats de productes vegetals, com ara l’oli de soja, el blat de moro o la fècula de patata. Alguns es degraden en ambients terrestres o aquosos de forma natural en només uns dies. El PCL, en condicions de compost, triga només sis dies. El PBS, tant en ambients de bosc com a aquàtics triga vint-i-vuit dies. Un dels més prometedors, per les seves característiques, l’àcid polilàctic o el poliàcid làctic (PLA) aguanta fins a noranta-vuit dies. Alguns més resistents arriben a l’any. La seva procedència natural i la ràpida biodegradació redueixen enormement tant la seva petjada de carboni com la mediambiental i els converteix en prometedors substituts del plàstic procedent de la crema de combustibles fòssils.
Mentre la producció a economies d’escala no arriba, el gran beneficiat per la llei de plàstics d’un sol ús i la de les bosses ha estat el paper. El paper i el cartó no només és reciclable i biodegradable, sinó que juntament amb plàstics i bioplàstics tindrà molt a dir en la producció dels envasos del futur.
Bosses de paper de tota mena estan substituint les bosses de plàstic a marxes forçades. Però a més sorgeixen tota mena d’innovacions com les anelles de cartró que estan substituint les de plàstic a les llaunes.
Des de palletes a plats per a la indústria de l’hostaleria que a més ha vist com durant la pandèmia creixia la demanda de menjar a domicili. Imprimir caixes de menjar i packaging de tota mena preferentment sense plàstic, o amb laminats reciclables i oxibiodegradables, ha estat la salvació per a moltes impremtes.
Però no només les arts gràfiques. Es busquen solucions en paper en tota mena d’indústries diverses, com ara el transport de mercaderies. Aplicant pressió s’han aconseguit palets de cartó, més lleugers que el de fusta o el de plàstic i que poden suportar fins a 2000 kg de pes. Davant d’aquestes perspectives, la indústria de la polpa de paper es frega les mans davant les previsions de creixement d’un 2,5% anual durant els pròxims 10 anys.
En aquests darrers anys hem après que contaminar té conseqüències i que el reciclatge no és suficient. Hem descobert que l’empremta de carboni també s’ha d’incloure a l’equació i que el paper és un gran aliat. La consigna és clara: cal fugir del petroli i de tot allò que no sigui reciclable i biodegradable.